Înainte de a vă adresa unei instituții financiare pentru contractarea unui credit, credit necesar acoperirii nevoii temporare de lichidități datorată încasării cu întârziere a facturilor emise sau nevoii de lichidități (sume de bani) necesare desfășurării activității curente până când veți reuși să livrați produsele sau serviciile către clienți (până reușiți să facturați și să încasați) va trebui mai întâi faceți niște calcule pentru a determina cu cât mai mare exactitate suma de care aveți nevoie.
Trebuie să știți ca în momentul în care veți depune o cerere de credit, banca va verifica dacă suma pe care o solicitați este suficientă pentru derularea în bune condiții a activității curente ale firmei. Banca face această verificare pentru a se asigura că odată utilizat creditul (se folosește și expresia „a trage creditul”, de aici și „perioada de tragere” sau „perioada de utilizare” – expresii pe care le puteți găsi în contractul de credit), sumele sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile necesare producției, achizițiilor de mărfuri, prestărilor de servicii până la momentul încasării facturilor aferente și la încasare veți avea sume suficiente la dispoziție pentru a achita creditul.
Modalitatea de calcul a sumei depinde de tipul activității pe care o desfășurați și de tipul creditului pe care doriți să-l contractați sau mai degrabă de tipul de credit care se potrivește cel mai bine nevoii dumneavoastră.
În continuare voi prezenta câteva tipuri de credite prin intermediul cărora se finanțează necesarul de capital de lucru.
- I) Factoringul
- a) Pentru ce tipuri de afaceri se potrivește factoringul ?
Factoringul poate fi contractat numai dacă aveți un contract semnat cu clientul dumneavoastră, dacă acest contract presupune livrarea de bunuri sau servicii regulat, periodic, pentru o perioadă mai mare de timp și presupune un decalaj intre momentul livrării bunurilor sau serviciilor și încasarea acestora (pentru a face sens finanțarea, termenul de plată ar trebui sa fie mai mare de cinci – zece zile).
Cu alte cuvinte, vânzările de produse și servicii se efectuează către persoane juridice (parteneri) cu care aveți o relație contractuală și cărora le acordați un anumit termen de plată.
- b) Ce este factoringul ?
Factoringul este de fapt mai mult decât un credit, acesta reprezintă un pachet de servicii, care are la bază procesul de achiziție a creanțelor (instituția financiara „cumpără” de la dumneavoastră dreptul de a încasa o sumă de bani izvorât în urma derulării unui activități economice licite rezultată din livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, dovedită cu documente: contract și facturi acceptate la plată).
Contractul de factoring presupune consensul a trei parteneri:
- Aderentul, adică dumneavoastră – partea care vinde creanța (Atenție, odată vândute nu mai aveți dreptul să încasați direct creanțele cesionate);
- Debitorul cedat, clientul dumneavoastră. Trebuie sa știți ca uneori unii clienți nu acceptă vânzarea creanței motiv pentru care va trebui ca la semnarea contractului sa aveți grijă să includeți în contract o clauză prin care să stipulați că aveți acest drept (dreptul de a vinde sau a cesiona creanța);
- Factorul, banca sau instituția financiar non bancara (IFN)– partea care cumpără creanța.
Ca pachet de servicii, factoringul înseamnă cumulativ următoarele servicii:
- Analiza riscului de neplată a debitorului cedat.
Înainte de a accepta un client pe care îl propuneți pentru a fi factorizat (pentru factor acesta este denumit debitor cedat), factorul va efectua o analiză (intern sau prin apelarea la servicii externalizare) a riscului de neplată a debitorului și va atribui o limită de risc (o valoare maximă ce poate fi trasă ca și credit la un moment dat). Această limită este de regulă stabilită în mod conservativ (adică ceva mai mică decât riscul efectiv aferent tranzacției și ține cont și de alți furnizori care au prezentat spre factorizare facturi de la același debitor). Așadar contractarea unui factoring devine utilă atunci când afacerea dumneavoastră se extinde și când nu aveți posibilitatea să evaluați cu resurse interne riscul pe care vi-l asumați atunci când decideți sa livrați produse sau servicii cu plata la termen. Factorul va efectua acest lucru pentru dumneavoastră, cu instrumente și proceduri specializate.
- Administrarea creanței.
Factorul (așa se numește compania cu care se încheie contractul de factoring) va prelua o parte dintre activitățile care în mod normal se derulează în cadrul companiei și anume: odată emisa factura este luata în evidență și factorul urmărește ca la data scadenței acesteia (data la care clientul trebuie sa plătească factura) se încasează. Înregistrează încasarea în evidențele proprii și odată pe lună transmite către companie situația facturilor încasate. Asta înseamnă ca de fapt o parte dintre activitățile interne ale firmei sunt transferate către compania de factoring (activitate pentru care, desigur, veți plăti comision).
- Colectarea amiabilă a creanței.
Acest serviciu face parte din pachetul de servicii oferit prin factoring și reprezintă activitățile ce se desfășoară de către factor în cazul în care clientul (debitorul dumneavoastră, acum devenit debitor al factorului) nu-și onorează obligațiile de plată în conformitate cu scadența acestora (dată la care trebuie achitată factura). Activitățile ce vor fi derulate de către factor vor fi: notificarea clientului, negocierea unui nou termen de plată sau chiar încheierea unor documente prin care clientul dumneavoastră se obligă să achite sumele restante, urmărește încasarea efectiva a sumelor, înregistrează încasările în evidența proprie și vă transmite rapoarte ce reflectă stadiul acțiunilor sale.
Ce trebui să știți:
- Toate acțiunile pe care le va întreprinde factorul vor fi discutate în prealabil cu dumneavoastră (se poate ca în anumite cazuri să se negocieze anumite prelungiri ale termenelor de plată, etc.)
- Factorul (banca sau instituția financiara non-bancară) va înceta sa mai finanțeze facturi pe acea relație contractuală până la reglementarea situației. Adică nu va mai lua risc pe acel client (banca nu va mai finanța). Dumneavoastră veți putea alege daca mai livrați produse si servicii către respectivul client (dar vă asumați în totalitate responsabilitatea încasării sumelor respective fără a mai beneficia de finanțare din partea băncii) sau puteți alege sa întrerupeți relația comerciala cu acesta.
- Finanțarea creanțelor cesionate.
Ceea ce de regulă vă interesează este în principal opțiunea de finanțare pe care o aveți la dispoziție atunci când semnați un contract de factoring. Înainte de a descrie modalitatea de derulare a finanțării va trebui mai întâi sa discutăm despre tipurile de factoring în funcție de formulele de preluare a riscului de către factor.
Astfel, avem următoarele opțiuni:
- Factoring cu regres;
- Factoring fără regres.
Diferența dintre cel două tipuri de factoring constă în modalitatea prin care se soluționează evenimentele de neplată (clientul dumneavoastră – debitorul cedat – nu plătește).
Citește în continuare aici.
1 Comment